Suomalaisia genre-elokuvalehtiä

Suomessa on (ollut) muitakin elokuvalehtiä kuin Filmihullu, Episodi, Lähikuva.. 80-90-luvulla Filmihullua haastoi Tampereen suunnasta La Strada populaarimmalla materiaalillaan. Numeroita tuli melkoisenkin paljon. Toimituskuntaan kuului mm Kari Salminen, Matti Apunen, Antti Selkokari. Spektri-lehdestäkin löytyi juttua esim Walerian Borowczykistä. Boron kuolemaa (2006) ei suomalainen sanomalehdistö muuten juurikaan noteerannut. Eikä kyllä elokuvalehdistökään. Samoin kävi Jesus, `Jess` Francon kuoleman kanssa 2013.

Varsinainen genre-elokuvalehtien (pien)räjähdys tapahtui 80-luvun lopussa ja varsinkin 90-luvun alkupuolella. Ensimmäisenä tuli mm Nalle Virolaisen ja Jouni Hokkasen toimittama Lykantropia (lehden artikkeleista koottiin Roskaelokuvat-kirja). 90-lukua hallitsi tietenkin Gorehound-lehti (jonka toimittajia siirtyi Cineactive-lehden (pari numeroa) ja Elokuva-nimisen lehden (käsitteli uutuusjulkaisuja) kautta Hohto-elokuvalehteen, ja myöhemmin Episodiin. Hohto oli parhaimmillaan todella onnistunut uutuuselokuvien ja genremateriaalin mikstuura. Gorehoundin perintöä piti 2010-luvulla kunniakkaasti Blood Ceremony- magazine. Lehti ei ilmeisesti ilmesty enää, viimeinen (jo käsittääkseni valmis) numero jäi julkaisematta. Gorehoundin vanavedessä ilmestyi suht paljon elokuvapienlehtiä, pääkolmikkona ehkä X-rated, Ahnas ja Fingoria. X-ratedia sai jossain vaiheessa ainakin Helsingin Akateemisesta. Lisäksi muita hienoja julkaisuja olivat mm Pulp, Rauta, Freaks, Ancient, Rip off, Bloodline. Kaksi viimeksimainittua päätoimitti Johan Aspvik (hänellä oli muitakin julkaisuja), oli 90-luvulla tuottelias vaikuttaja elokuvapienlehti`bisneksessä.` Varsinkin Bloodline-lehti ilmestyi usein. Usein ilmestyvä oli myös tuo aikaisemmin mainittu, mm Arto Lappalaisen (pää)toimittama Rauta. Myös Pulpista tuli useita numeroita. Mikään mainituista lehdistä, X-ratedia lukuunottamatta, ei ole enää viime aikoina ilmestynyt ja X-ratedistakin on viime vuosina tullut pikku-pikkupainoksia (muutama kymmen) joita on saanut tilaamalla. 90-luvun genre-elokuva(ja muukin elokuva)-arvostelu-vaikuttajan Jan M. Ekbladin julkaisut (mm Ulvovat verikoirat 1 ja 2, Leffafriikin päiväkirja) lähestyivät jo melkein kirjamuotoa.

Ja jos lopuksi vähän genrejen ohi; Harmillista että Elokuvahistorian yhdistyksen julkaisema Kinohistoria-lehti jäi varmaankin yhteen numeroon, sillä se on ilmestynyt yli kymmenen vuotta sitten, 2003.

Mainokset

3 comments

 1. Occo · elokuu 19, 2015

  Kertoo aika paljon allekirjoittaneen perehtyneisyydestä, kun olen pitänyt X-Ratedia kuopattuna.

  Tykkää

 2. strange, weird and odd · marraskuu 13, 2015

  Sori, että nää pari sun vastausta oli jäänyt kellumaan johonkin sähköpostilimboon, en ollut niitä huomannut.. Mutta nyt, ovat siellä

  Tykkää

 3. Occo · huhtikuu 3, 2016

  Juu nou hätä, olen mä hitaampiakin filttereitä nähnyt. 😀

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s