V. Arti: Etelämeren salaisuus (Suomi-59)

No nyt tärähtää tarinaa! Syöksyplaneettatouhua maapallon päällä! Maan, veden päällä. V. Artin kirjassa tähti tipahtaa `Etelämereen`kelluvaksi, uppoavaksi saareksi! Samaan aikaan lähistöllä seilannut laiva uppoaa tähden/saaren pärskeisiin. Tarinan kertoja, japanilainen Rishito Hokurai selviää saarelle, kuten myös myöhemmin selviää, muutama muukin, merimiehiä ja koira! Ja tietenkin nainenkin löytyy. Tähti/saari on hedelmällinen päältä, kaupunkimainen alta, sillä kaupungit on `heidän` mielestään paras rakentaa maan alle. Ja `he` ovat erilaisia eläimiä, puolieläimiä; liskomaisia, yksi tai monisilmäisiä tai erilaisia ulokeolentoja. Apinamaisiksi (ja) kummituseläimiksi kutsutaan. Kertojan toimesta. Kuten tämän ajan tällaisissa teoksissa tylsästi, typerästi ja toistuvasti todetaan muutoinkin. Mutta hepä osaavat lukea ajatuksia! Ainakin jotkut, ylimmät.

Aika oivallinen teos, vaikka näiden nuorisoscifailuiden (nuorisoteoksiksihan kaikki scifit silloin sanottiin, ja useimmat niistä niitä olivatkin) perisynti erilaisten asioiden (esim. kaupungin esittely, Hokurain Ja Kuninkaan monisivuinen itäuskontoinen [ainakin Kuninkaan puhe] dialogimassa) luettelointi onkin vahvaa, pitkää ja paksua. Monen sivun taistelukohtauskin on vain erilaisten eläinten ruumiinosien ja ääntelyiden luettelo. Mutta kirjan aihe, luetteloinneista huolimatta melkoisen mukavasti etenevä kulku ja aiheesta huolimatta campmäisyyden karsiminen ovat tehokeinoja lukijan viihdyttämiseen, ovat tehokeinoja jotka tekevät tästä seikkailun. Aivan oiva idea on kirjan koiran oikeudenkäynti; koska tähteläiset/saarelaiset osaavat lukea eläintenkin ajatuksia, niin koira kertoo heille huonosta kohtelustaan laivalla. Tosin, toisaalta se on syytteessä riehumisestaan saarella. Hyvä, outo, kesken jätetty, lopulta vääristelty (tai ei ainakaan selitetty) `idea` on se että tähti-saarelaiset ovat tehneet eläimet sellaisiksi etteivät he hyökkää kenenkään kimppuun, toistensakaan. Hyvä vai huono asia? No, oikeastaan aivan sama koska se ei läheskään täysin toteudu. Miksi ei? Emme tiedä. Ei selviä sekään, miksi he näin alun perin väittivät.

Melkoisen mainio kirja. Takakannessa kirjailijaa kehutaan että ”Hän omaa määrätyn määrän tähtitieteellisiä tietoja”. Siinäpä se. Mitäpä siihen lisäämään. Liika on aina liikaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s