Tauno Karilas: Atomipommi räjähtää (Suomi-46)

Tauno Karilaan Atomipommi räjähtää-kirjaa kutsutaan kannessa nuorisoromaaniksi, mutta kyllä tämä on enemmän sotaromaani, tarkemmin sanottuna sodan jälkeisen ajan sotaromaani. Sen ajan nuorisokirjallisuuden merkit/kliseet; campmäisyydet, neuvokkaat nuorisohahmot puuttuvat ja teksti on aika sujuvaa ja jo `aikuisromaaneihin` viittaavaa. Varsinkin jännityksen luomisessa. Nuortenkirjamaista jankkaustakin löytyy.

Sodassa hävinneiden valtioiden `roistomiehet` ovat perustaneet järjestön, Universumin, joka pitää paikkaansa eräällä Etelämeren saarella. Tällä tulivuori(!)saarella heillä on vähän pommimateriaalia. Lisäksi alueella on amerikkalaisten atomikokeiluja. Kirjassa vilisee torpedosukellusveneitä, pommikoneita, radar(!)pommeja. (Sekä merirosvoaarre!!)

Luulin jo (lue: huokasin helpotuksesta), että kirjassa ei ole päälleliitettyä  suomalaishahmoa. Mutta kirjan lopussa selviää, että erilaisia eläimiä (varsinkin rottia) atomikokeisiin keräävä John Sarca on oikealta nimeltään Jussi Sarkka, 15 vuotta maailman merillä seikkaillut mies. Mitään eläinsuojelullista elementtiä en usko kirjailijan tämän `rehdin suomalaisen` hahmoon liittäneen, edes kätkeneen. (Jos ei sitten erään kirjan, lainausmerkeillä varustetun kappaleen nimi, ”Nooan arkki” viittaa siihen suuntaan. Eräänlainen käänteinen Nooan arkki.)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s