Jonathan (Länsi-Saksa-70)

Kauhukertomus ajasta (suurin osa ihmisen historiasta) jolloin oma kylä, kaupunki, jopa talo edustaa koko maailmaa. Tämä Hans W Geissendörferin ohjaama ruraalikauhistelu- poliittinen elokuva on, ainakin outoudessaan, poliittisuudessaan, komeassa kuvauksessaan, mutta myöskin campmaisuudessaan (tarkoituksellista, jotta edellä mainitut korostuisivat?), lähellä yllättävänkin onnistunutta kauhuelokuvaa.

Sadan-sadanviidenkymmenen vuoden takainen (tai määrittelemätön) maaseutu, kylä, kaupunki (eli siis tuo mainittu`koko maailma`) on Hitlermäisen (ei viiksiä, mutta tukkalippa) Kreivin ja hänen vampyyrijoukkonsa piinaama. `Ilmassa` on muutenkin jotain pahaa, outoa, `maailman lopullisuutta.` Mutta tarinallisen, kuvallisen rajauksensa vuoksi myös teatteriesitysmäisyyttä (kuitenkin ilman rajoittavia `kulisseja`, ”sermejä”). Itse tarina tuo, luo kulissit; kuvaukselliset, kuvauksellisesti tehdyt kulissit; Maailma on tässä. Vaikka muutakin mainitaan, näytetään.  Elokuvassa on hyvin paljon seitkytluvun Itäblokkimaiden kauhuelokuvan piirteitä. Eikä se jää pelkkiin piirteisiin.

Veri ja meri. Vampyyrit siiis ovat vallassa ja pitävät linnaansa meren rannalla. Vampyyriton kansa tekee suunnitelman millä ne ja se tuhotaan, ajetaan mereen. Nuori mies, Jonathan, valitaan tiedustelijaksi. Hän lähtee edeltä tutkimaan mestoja ja myös vapauttamaan vampyyrittomat vangit linnan uumenista. Jonathan ja vangit hyökkäävät linnan sisältä ja muu kansa ulkopuolelta. Ja matkasta sinne sekä yhteenotosta tulee kaikin puolin verinen..

Itäkauhuvantgarden (esim valkoisiin puetut lapset tanssivat portailla, hautausmaalla, pelloilla, metsissä), ei-perinteisemmän ja perinteisemmän vampiroinnin ja tehokkaan toisteisen musiikin (paria teemaa käytetään, groovaamampaa ja rauhallisempaa) suht onnistunut epä/pyhä liitto ja erotus. Junnaavampaakin, ei-etenevää, liian pysäyttävääkin pätkää löytyy välillä, mutta kuitenkin mieleenpainuva elokuva. Ei kuitenkaan kaikkein mieleenpainuvimpien kauhuelokuvien listalla epätasaisuutensa vuoksi.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s