Onnistuneita otoksia, otteita Jan Svankmajerin lyhytelokuvista

Mr Schwarzwald`s and Mr Edgar`s Last Trick/ The Last Trick (Tsekkoslovakia-64..) – Kärpänen nuken nenäreijällä, hammasrattaisto aivoissa (avain, veivi, kampi korvassa), viulu ja viulukotelo vatsassa, pää rumpuna, akrobaattiset tuolit, nuket nyrkkeilevät, potkivat toisensa kappaleiksi, lopussa kaksi leijuvaa kättä kättelevät…

A Game of Stones (Itävalta-65..) – Hanasta perunoita, kiviä kattilaan, kiviluuranko, kivi(kasa)tansseja…

The Garden (..68) – Aluksi kaksi miestä kusee kypärään, astutaan autoon, saavutaan sillä talolle, mutta iso rivi toisiinsa lukittuja ihmisiä (rakastavaisiakin rivissä, perheitä[?], sukuja[?], työporukoita, yksi ”pari” leikkii kivi-sakset-paperiakin) ”estää” kulkemisen, mutta avaimellahan saa auton kokoisen aukon ajaa sisään ja seinämä sulkeutuu taas.. ”Kuinka kaunista on nähdä ihmiset pitävän toisiaan kädestä, raikkaassa ulkoilmassa..” Ihmettelinkin aikani, miksi riviin jäi aukko, sitten ymmärsin vieraan funktion.. ”Juommekin kahvin ulkosalla..”

The Flat (..68) – Aukko aurinkoon.. Eka tunnetumpi täräys. Mies konttaa nuolien perässä asunnossa. Mustavalkoista Kafkaa. Heiluva kattolamppu hakkaa aurinkoisen aukon tiiliseinään, mutta nyrkkihän sieltä sinkoaa. Nyt ensimmäistä kertaa alkavat Svankmajerilla ruuat, juurekset, leikkeleet, leivät, lihat, vihannekset kapinaan, ja keittolusikkanakin reikäkauha, niin onhan se lappamista, tappamista. Tuoppikin kutistuu grogilasaiin, viinakin väljehtyy.. Kananmunakin kova kuin kivi! Hanastakin hiiltä! Avaa keittiön kaappi-koirat syövät kaiken!! Nälissään nukkumaan, ”onneksi” sänkykin vittuilee… Kirveellä, irveellä töitä, vankilasellikö sieltä laudoituksen takaa ”avautuu”, vai ainoa tekstialusta?

Picnic with Weissman (Itävalta-68) – Kamera ja jalustat, lapiot, shakkinappulat (onneksi eivät ne iänikuiset astiat, ruokailuvälineet, lasit, vielä, mutta avantgarden alkutylsyydet pöydät ja tuolit kyllä, valitettavasti) liikkuvat itsessään, itsestään, mutta ei tämä itsessään, itsestään tee itse katsojaan toisteisuutensa takia suurta elämystä, mutta jotain jäi, jätti lihaslälliin liikkumaan mielimutaan muhimaan, ruho-ruumisrapaan rummuttamaan, sielusaveen sahaamaan, seisomaan..

A Quiet Week in The House (..69) – Toinen tunnettu täräys, jossa lihat lähtevät liikkeelle..

The Fall of The House of Usher (..-80) Arkun Avaimet. Eihän tässä aiheessa voi epäonnistua. Avaimen, Avaimien, Oven, Ovien, Arkun, Naulojen, Kiven, Lahon, Mädän, Pölyn Hidas Vasarointi.

Dimensions of Dialogue. (..-82) Oikeasti Se Toinen Tunnettu. Aseiden, Aterimien, HammasHarjojen, Tahnojen, MuovailuvahaMiesten, Naisten Muodostamien Kasvojen, Kehojen, Kengännauhojen, Kynien YhteenSulautuminen ja Pulaut(taut)uminen. Meat Love. Flora ja Foodhan sitten Syleilee ja Sylkee Liha-Ruoka-Aiheet Tanakkaan Toistoon... Ja vuodet olivat -88, -89 ja -92. Ja Factual Languagessa ruuista ja ruokailuvälineistä muodostuvat ihmiset käyvät tappeluun keskenään ja sirpaleita ja sotkuahan siitä syntyy…

Jätä kommentti